11 april 2013

Gallo pinto


Jag har precis varit i Costa Rica och innan jag åkte dit läste jag att bönor och ris var deras nationalrätt. Vad bra, tänkte jag. Borde vara lätt att få tag på vegetarisk mat med andra ord. Väl där visade det sig att de flesta åt bönor och ris till frukost, lunch OCH middag. "Tröttnar ni inte?", frågade jag efter några dagar men alla bara skakade på huvudet med ett stort leende på läpparna. Till lunch och middag åt man kokta (i mitt tycke ganska smaklösa) svarta bönor som serverades i en liten skål tillsammans med ris vid sidan om, en liten sallad och kyckling, kött eller fisk till den som önskade det. Till frukost stekte man i stället bönor och ris med lök och vitlök och massa färsk koriander och då kallades det gallo pinto. Till det åt man äggröra. Helst med sked :-) Jag fick det här receptet från en costaricansk man som åt gallo pinto i princip varje morgon. Den gallo pinto jag åt på diverse ställen var mycket brunare i färgen än den jag gjorde och jag vet faktiskt inte varför. De kanske tillsatte lite kokvatten från bönorna eller hade i ytterligare någon krydda... Min bleka gallo pinto smakade i alla fall lika gott som den äkta varan i Costa Rica.

1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Olja att steka i
1,5 dl kokta svarta bönor
3 dl kokt ris
1 kruka färsk koriander
  • Finhacka löken, pressa vitlöken och stek mjuk i olja
  • Tillsätt bönor och ris och rör runt ordentligt
  • Brassa på rätt ordentligt så att riset tar färg
  • Tillsätt hackad koriander precis innan du ska servera
 "Äggröran" på tallriken är en tofuröra. Det är lätt att göra! Bara att smula ner lite tofu i en kastrull, hacka en bit gul lök och koka med lite havregrädde och vatten tills det blir en röra med önskvärd konsistens. Då saltar och pepprar man och färgar med en gnutta spiskummin. Det smakar inte ägg såklart men det är mycket likt i konsistensen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar